Raketový poplach na Havaji. Heslo pro varovný systém bylo celé měsíce volně na webu

Poplach na Havaji

Raketový poplach na Havaji. Heslo pro varovný systém bylo celé měsíce volně na webuNOVÉ
Havaj vyděsil falešný poplach varující před raketou Foto:

FOTO: Reprofoto Twitter

2
Svět
Echo24
Sdílet:

Velkou pozornost na sociálních sítích vyvolal v souvislosti se sobotním falešným  protiraketovým poplachem na Havaji zajímavý detail. Vyšlo totiž najevo, že heslo pro varování úřadu pro civilní ochranu bylo po celé měsíce volně na internetu.

Bylo totiž napsané na papírku přilepeném na monitoru Jeffreyho Wonga, člena oddělení civilní ochrany Havaje. Ten dával v červenci agentuře AP rozhovor o tom, jak se souostroví připravuje na případný raketový útok ze Severní Koreje. Na fotce, která rozhovor doprovází, Wong stojí před monitory zobrazujícími mapy a obrazy z kamer.

Lepicí papírek s nápisem „Password Warningpoint2“ se nachází na fotografii na jednom z monitorů. Server Stern glosoval, že sice v případě katastrofy příliš nepomůže, pokud zaměstnanec ve službě musí hledat heslo, ale pokud jeho úřad zároveň zodpovídá za bezpečnost téměř jednoho a půl milionu obyvatel Havaje a desítku tisíc turistů, mělo by být lépe chráněno.

Obyvatele Havajských ostrovů vyděsil poplach varující před okamžitou hrozbou útoku balistické rakety. Lidé do svých mobilů dostali textovou zprávu, která výslovně upozorňovala, že nejde o cvičení. Poplach byl zakrátko odvolán s tím, že jde o omyl. „Havaj ohrožuje letící balistická raketa. Vyhledejte okamžitý úkryt. Nejde o cvičení,“ stálo podle agentury AP v esemesce.

Havaj ohrožují severokorejské balistické rakety, o nichž Pchjongjang tvrdí, že mají dostatečný dolet, aby zasáhly i kontinentální USA. Americký ostrovní stát je severokorejskému území nejblíže, na Havajské ostrovy by severokorejská raketa dopadla 20 minut po startu. Letitý varovný systém z dob studené války byl oživen koncem minulého roku, místo sovětských bomb mají ale sirény varovat před severokorejskými strategickými raketami.

Čtěte také: „Pozor, nejde o cvičení.“ Havaj vyděsil falešný poplach varující před raketou

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články